Wij zetten deze vijf veel voorkomende vragen en de bijbehorende antwoorden voor u op een rijtje.
Door het toenemende personeelstekort zoeken werkgevers buiten de gebaande paden naar potentiële medewerkers. Raakten tijdens de coronacrisis vooral jongeren zonder startkwalificatie en jongeren met een niet westerse-migratieachtergrond hun baan kwijt, nu zien we bij WSD de vraag naar deze jongeren juist toenemen.
Het is een ontwikkeling die we toejuichen! Onze jongeren krijgen een werkplek aangeboden waar ze zich kunnen ontwikkelen. Werkgevers hebben een oplossing voor hun personeelstekort. 1 en 1 is 3, zou je denken. En dat is ook zo, mits een plaatsing goed voorbereid wordt en de werkgever en de jongere de begeleiding krijgen die ze nodig hebben. Kloppen de randvoorwaarden? Dan heb je negen van de tien keer een loyale medewerker. In dit blog lees je wat jongeren nodig hebben en hoe je als werkgever ondersteund kunt worden.
Maar eerst: wat maakt jongere medewerkers anders dan oudere medewerkers?
Werken met kwetsbare jongeren vraagt om tijd, aandacht en vooral goede begeleiding. Zij hebben nog geen duidelijk beeld van wat ze willen en wat ze nodig hebben. Het is belangrijk om hier oog voor te hebben. Jongeren komen vaak net van school en hebben hulp nodig de eerste stappen te maken op de arbeidsmarkt.
Het brein van jongeren is tot ongeveer hun 25e jaar volop in ontwikkeling. Lange termijn denken en oorzaak/gevolg inzien zijn voor hen lastige onderwerpen. Daardoor hebben jongeren soms meer hulp nodig dan verwacht of dan oudere medewerkers nodig hebben. Heb je het idee dat een jongere niet wil of domme dingen doet? Denk dan aan dat puberbrein: de jongere kan mogelijk de gevolgen niet overzien.
Drie tips: wat heeft een jongere nodig op de werkvloer?
Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn geen jobhoppers. Het is best spannend voor ze om hun vertrouwde en veilige omgeving te verlaten en naar een nieuwe werkplek te gaan. Daarom is het ontzettend belangrijk dat zij zich welkom voelen, dat ze zich veilig voelen. Mogen ze fouten maken? Krijgen ze de kans om te leren en zich te ontwikkelen? Jongeren willen een passende werkplek met leuke collega's en waar aandacht is voor hun behoeften. Met een vaste begeleider op de werkvloer heeft de jongere iemand om op terug te vallen en om van te leren. Iemand die het leuk vindt om zich over de jongere te ontfermen en zowel het vak te leren als wegwijs te maken in hoe het er in het bedrijf aan toe gaat. Zo zal de jongere merken dat er aandacht en tijd voor hem is waardoor hij zich gewaardeerd gaat voelen. Jongeren zijn prachtige ambassadeurs als ze het naar hun zin hebben!
Drie tips:
- Voor jongeren is het fijn om te weten bij wie ze terecht kunnen. Eén of twee vaste aanspreekpunten zijn daarom belangrijk.
- Laat ze meedenken en maak ze verantwoordelijk voor hun eigen proces.
- Ben vriendelijk en open maar houd de boodschap duidelijk.
Hoe weet je als werkgever waar je aan begint?
Wanneer een jongere via een sociaal ontwikkelbedrijf bij je komt werken, is er goed zicht op wat de jongere kan en nodig heeft. Bij elke jongere hoort een plan. Daarin staat een toekomstperspectief beschreven en de benodigdheden om daar te komen. Sociale ontwikkelbedrijven weten daardoor wanneer jongeren klaar zijn om een stap te maken naar een werkplek bij een reguliere werkgever en waar de werkplek aan moet voldoen.
Het sociale ontwikkelbedrijf kijkt of er een jongere past bij de werkplek die je aanbiedt. Ook geven zij advies over wat er nodig is om een duurzaam succes te maken van de plaatsing bij jouw organisatie. Zij zien vaak mogelijkheden om aanpassingen te doen zodat het voor de werkgever een werkbare situatie blijft en voor de jongere een passende werkplek wordt.
Via het sociale ontwikkelbedrijf krijg je ook informatie over:
- de begeleidingsbehoefte van de jongere
- de capaciteiten van de jongere
- de motivatie van de jongere
- de ontwikkelmogelijkheden van de jongere
Hoe ondersteunt WSD Kwikstart de werkgever?
WSD heeft enorm veel expertise op het gebied van jongeren en werk en jongeren en ontwikkelen. Deze experts vormen samen WSD Kwikstart. We gunnen elke jongere een passende werkplek. Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken, ondersteunen we de werkgever en de jongere op verschillende, op jongeren afgestemde manieren:
- Bij elke plaatsing heeft de werkgever de mogelijkheid om een jobcoach in te schakelen. WSD Kwikstart kan deze vaak kosteloos inzetten om het succes van de plaatsing te vergroten. De Kwikstart jobcoach coacht de jongere en de werkgever om de juiste voorwaarden voor de jongere op de werkvloer te creëren.
- Jongeren willen leren en zich ontwikkelen maar dat lukt meestal niet met boeken. Ze leren on the job. Als het nodig is, begeleidt iemand van WSD Kwikstart hen op de werkvloer.
- We regelen de financiering (loonkostensubsidie en norisk-polis) en begeleiding (coaching, ook voor de werkgever).
- Gemeenten zijn bereid om te investeren in de ontwikkeling van jongeren. Van materialen tot speciale jongerentrainingen is vaak budget beschikbaar. Wij helpen de werkgever om hier gebruik van te maken.
- Werkgevers vinden dat wij ontzorgen. Als er iets aan de hand is, klimmen we meteen in de telefoon en zijn de duidelijk in de opvolging.
Interesse?
Een jongere bij jou op de werkvloer begint met een kennismaking en inventariserend gesprek. De accountmanager en jongerenconsulent van WSD Kwikstart komen graag op de koffie om al je vragen te beantwoorden.
Meer lezen? Download ons gratis e-book. Daarin vind je meer informatie over sociaal ondernemen.
Reacties