Het probleem van personeelstekort vraagt om nieuwe oplossingen en manieren om te zoeken naar arbeidspotentieel. In Midden- en Noordoost-Brabant zijn er honderden mensen die graag willen werken, maar voor wie werken niet vanzelfsprekend is omdat zij een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Daardoor blijven hun talenten nu nog onbenut.

 

Sociale werkbedrijven ondersteunen deze mensen door hen te begeleiden en te ontwikkelen, zodat zij bij een regulier bedrijf aan het werk kunnen. En daar ligt een mogelijke oplossing voor het huidige personeelstekort: het inzetten van mensen die nu nog werken bij een sociaal werkbedrijf. Door naar kansen te kijken, is er veel mogelijk. En sociale werkbedrijven helpen al jaren vele ondernemers om sociaal te ondernemen.

Heras werkt op hun locatie in Oirschot al ruim 15 jaar met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In 2015 deelde de bedrijfsleider productie bij Heras, Ben van Doormaal, zijn tips met blogsite Werk&Participatie. Deze zijn vandaag de dag nog steeds actueel.

Tip 1: kijk naar taken, niet naar functies

“Een succesvolle match begint bij Heras nog voordat we gaan werven,” begint Ben zijn verhaal. “Om te achterhalen wat voor iemand we nodig hebben, kijken we niet naar functies maar naar taken. Samen met de accountmanager van WSD maken we een ronde over ons terrein, kijken we naar hoe het proces eruit ziet, wat we werkelijk doen en inventariseren we welke taken uitgevoerd zouden kunnen worden door een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Tip 2: laat de selectie over aan een organisatie die je bedrijf kent

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden vanuit verschillende instanties aangeboden aan werkgevers. “Onze ervaring is dat een match niet alleen slaagt als de medewerker de taken uit kan voeren. Minstens net zo belangrijk is het dat hij of zij bij ons bedrijf en de bedrijfscultuur past. Het sociale werkbedrijf in onze regio houdt er rekening mee dat de mensen passen bij onze no nonsense-cultuur. Ook weten zij dat mensen bij ons een kans krijgen om te leren en zich te ontwikkelen. Dat maakt de selectie anders dan wanneer je alleen naar het uitvoeren van taken kijkt.

Tip 3: behandel de medewerker als eigen personeel

Wanneer uit de geselecteerde kandidaten een keuze gemaakt is, en de formele zaken geregeld zijn, kan de medewerker beginnen. Ben: “Informeer de medewerker op de werkvloer voordat hij begint over zijn komst. Spreek verwachtingen uit. Niet alleen naar de werkleider maar ook naar het bedrijf dat de medewerker begeleidt en de medewerker zelf. Door dit te doen vergroot je de acceptatie op de werkvloer.
Wij behandelen de nieuwe medewerker bij Heras niet anders dan de andere medewerkers. Hij krijgt geen privileges omdat hij een beperking heeft en als hij onacceptabel gedrag vertoont dan grijpen we in. Aan de andere kant worden de medewerkers met een arbeidsbeperking, die ondanks dat ze gedetacheerd zijn, ook uitgenodigd voor personeelsfeesten en zijn ze bij werkoverleggen.

Meer lezen? Download ons gratis e-book door op de onderstaande knop te klikken. 

Sociaal ondernemen  tips van ondernemers

Reacties

Laatste blogs